Patarimai, kaip gerai iškepti šašlyką, mėsą, žuvį ar daržoves
Aukštos kokybės mėsa. Šašlykams pasirinkite savo mėgstamą mėsą – kiaulieną, avieną, elnieną, kalakutieną, vištieną ar bet kurią kitą – svarbiausia, kad ji būtų kokybiška. Mėsa turėtų būti šviežia, prieš tai nešaldyta, be kremzlių, gyslų ir sausgyslių.
Gabalėliai. Pasirinktą mėsą galite susipjaustyti norimo dydžio gabalėliais. Svarbu teisingai pasirinkti iešmus – kuo smulkiau pjaustysite mėsą, tuo mažesnių iešmų reikės. Jei gabalėliai labai maži, juos galite suverti ant prieš tai vandenyje pamirkytų medinių iešmelių.
Ant iešmo. Veriant ant iešmo vadovaukitės paprasta taisykle – ant vieno iešmo veriame maždaug vienodą kepimo laiką turinčius produktus. Ant žarijų keptos daržovės yra be galo skanu, tačiau jas verkite ant kitų iešmų nei mėsą.
Kaip suverti? Mėsą verkite taip, kad iešmas būtų lygiagretus mėsos raumens skaidulų krypčiai. Labai liesos mėsos gabalėlius verkite kartu su riebia mėsa.
Žarijos. Ant atviros ugnies galima kepti tik daržoves, mėsai reikia žarijų – idealus atstumas tarp jų ir mėsos yra 10-12 cm. Jei renkatės ne iš anksto paruoštas anglis, o malkas, tam geriausiai tinka ąžuolas, uosis, net vaismedžiai. Spygliuočių malkų naudoti nerekomenduojame, jose gausu dervų ir mėsa gali įgauti specifinį skonį. Nedekite malkų naudojant benziną ar kokį kitą degų skystį.
Porcija. Turbūt savo kompaniją puikiai pažįstate ir šašlykų kiekį apskaičiuojate puikiai. Tačiau, jei kartais prireiktų, šašlykų porcija skaičiuojama maždaug 300 g mėsos be kaulo vienam žmogui. Jei kepate šonkaulius, rekomenduojama porcija žmogui yra nuo 450 g.
Kepant žuvį galite naudoti groteles arba ją išilgai užmauti ant iešmo.
Žuvį galite trumpai pamarinuoti tokiu pačiu marinatu kaip ir šašlykams, arba tiesiog užberti mėgstamų prieskonių. Turėkite omenyje, kad žuvis išsimarinuoja žymiai greičiau nei mėsa.
Daržoves galite kepti ant grotelių, suvertas ant iešmelių ar susuktas į foliją. Pasirinkite jums mėgstamą būdą, jas taip pat galite pamarinuoti mėgstamame marinate, pagardinti įvairiais prieskoniais.
Daržoves pjaustykite stambesniais gabalėliais nei įprastai. Nedidelius vaisius ir daržoves galima kepti ir nepjaustytus.