Patarimai, kaip gerai iškepti šašlyką, mėsą, žuvį ar daržoves

  • Aukštos kokybės mėsa. Šašlykams pasirinkite savo mėgstamą mėsą – kiaulieną, avieną, elnieną, kalakutieną, vištieną ar bet kurią kitą – svarbiausia, kad ji būtų kokybiška. Mėsa turėtų būti šviežia, prieš tai nešaldyta, be kremzlių, gyslų ir sausgyslių.

  • Gabalėliai. Pasirinktą mėsą galite susipjaustyti norimo dydžio gabalėliais. Svarbu teisingai pasirinkti iešmus – kuo smulkiau pjaustysite mėsą, tuo mažesnių iešmų reikės. Jei gabalėliai labai maži, juos galite suverti ant prieš tai vandenyje pamirkytų medinių iešmelių.

  • Ant iešmo. Veriant ant iešmo vadovaukitės paprasta taisykle – ant vieno iešmo veriame maždaug vienodą kepimo laiką turinčius produktus. Ant žarijų keptos daržovės yra be galo skanu, tačiau jas verkite ant kitų iešmų nei mėsą.

  • Kaip suverti? Mėsą verkite taip, kad iešmas būtų lygiagretus mėsos raumens skaidulų krypčiai. Labai liesos mėsos gabalėlius verkite kartu su riebia mėsa.

  • Žarijos. Ant atviros ugnies galima kepti tik daržoves, mėsai reikia žarijų – idealus atstumas tarp jų ir mėsos yra 10-12 cm. Jei renkatės ne iš anksto paruoštas anglis, o malkas, tam geriausiai tinka ąžuolas, uosis, net vaismedžiai. Spygliuočių malkų naudoti nerekomenduojame, jose gausu dervų ir mėsa gali įgauti specifinį skonį. Nedekite malkų naudojant benziną ar kokį kitą degų skystį.

  • Porcija. Turbūt savo kompaniją puikiai pažįstate ir šašlykų kiekį apskaičiuojate puikiai. Tačiau, jei kartais prireiktų, šašlykų porcija skaičiuojama maždaug 300 g mėsos be kaulo vienam žmogui. Jei kepate šonkaulius, rekomenduojama porcija žmogui yra nuo 450 g.

  • Kepant žuvį galite naudoti groteles arba ją išilgai užmauti ant iešmo.

  • Žuvį galite trumpai pamarinuoti tokiu pačiu marinatu kaip ir šašlykams, arba tiesiog užberti mėgstamų prieskonių. Turėkite omenyje, kad žuvis išsimarinuoja žymiai greičiau nei mėsa.

  • Daržoves galite kepti ant grotelių, suvertas ant iešmelių ar susuktas į foliją. Pasirinkite jums mėgstamą būdą, jas taip pat galite pamarinuoti mėgstamame marinate, pagardinti įvairiais prieskoniais.

  • Daržoves pjaustykite stambesniais gabalėliais nei įprastai. Nedidelius vaisius ir daržoves galima kepti ir nepjaustytus.